09 aprilie 2008

Diferentele dintre tigani si romi

In timp ce romii cu Mercedesuri si lanturi de aur mancau mici si sarbatoreau in centrul Sibiului la concertul Guta, tiganii de pe malul Cibinului sarbatoreau ziua de nastere a unui copil cu o cutie de vopsea de par si o pereche de chiloti.

CINE se mandreste cu Sibiul ca oras European, sa mearga in Turnisor pe malul Cibinului sa vada cum traiesc "sibienii".





Unei astfel de sibience, Clarei Gabor, i-a murit barbatul acum cativa ani. Acum e insarcinata in luna a opta cu cel de-al patrulea copil. Unul in burta, altul in brate si unul dupa ea cu o minge de fotbal in brate. Toti trec agale peste stalpul de inalta tensiune care acum foloseste drept pod peste Cibin. Merg la locul de pamant unde pana saptamana trecuta au avut o casa. Politia comunitara, trimisa de primarie, le-a daramat-o. Pentru ca sta sa nasca dintr-o zi intr-alta, Clara s-a mutat la un vecin mai omenos care a primit-o in batatura. Unul din baietii ei, Bobby, vrea sa devina fotbalist. E mare fan Ronaldinho si Banel Nicolita, "da n-am unde sa-i vad ca n-am televizor", spune el amarat. Bate minge pe camp si se joaca cu cainele Rocky, care de curand a prins raie "ca nu l-a ars la bot cand era mic". Zilele astea, cu ceilalti baieti a carat o canapea in mijlocul Cibinului. "Am vrut sa o ardem si sa-i luam fierul da n-am putut sa-i dam foc".









VECINA ei, Luiza Dudu, sta cu frica-n san ca din zi in zi pot sa vina iar mascatii sa-i darame casa, dupa ce a scapat saptamana trecuta. "Acum si cainii au protectie, copiii nostri nici atat. Cand au venit mascatii le-am zis ca daca ne darama casele sa ne si impuste si ne-au raspuns ca nu merita un copil de-al nostru un glonte", povesteste ea. Un vecin alunga un caine cu un "tiba Pamela!".

Toate cele opt familii ramase pe malul Cibinului beau apa dintr-un jgheab cu un furtun, au mai multi copii decat cainii veniti la gunoaiele din zona si in afara de doi, trei, majoritatea lucreaza cu ziua pe unde apuca. IERI, fata Luizei a implinit 14 ani. Astazi trebuiau sa mearga in Sibiu sa-i ia buletinul. Au aniversat evenimentul dupa posibilitati. "I-am luat si eu ce am putut, o cutie de vopsea de par si o pereche de chiloti", spune rusinata femeia. Niciunul dintre tiganii care locuiesc la cateva sute de metri de palatul Regelui Cioaba nu stia ieri, ca in toata tara se sarbatoreste Ziua Romilor.














REGELE Cioaba stia de ziua romilor. La ora 12:00 a plecat din Turnisor cu o caravana cu romi, muzica si cateva Mercedesuri. In calesti si imbracati in haine traditionale, romii au cantat si au dansat pe Soseaua Alba - Iulia si apoi in centrul Sibiului. "Am facut toata aceasta manifestare pentru ca toata lumea sa inteleaga ca si noi suntem oameni, cetateni ai UE si avem aceleasi drepturi ca si ei", a declarat presei Regele Florin Cioaba.

IN JUDETUL Sibiu traiesc oficial, confrom recensamantului din anul 2002, 17.525 romi, iar neoficial, intre 60.000 si 80.000 de romi. Din acest punct de vedere suntem al doilea judet din tara. (Stefan Dobre)












4 comentarii:

Anonim spunea...

Haules. O sa ma rezum numai la fotografii, pe care le apreciez ca fiind foarte reusite. Adica ansamblul lor face un fotoreportaj ca la carte. Cat despre rromi sau tigani, nu mai spun nimic.

Anonim spunea...

Si inca ceva, parca in fotografia nr. 0048 ai folosit blitz-ul prea puternic, ca sa gasesc si nod in papura :))
Dar oricum sunt subiectiv, ca mie nu-mi place sa folosesc flashul de obicei.

silvana armat spunea...

Ms mult. :-)Ai dreptate si cu blitz-ul, dar nu am avut mult timp la dispozitie, pentru ca unul dintre "vecinii" de acolo a inceput sa se ia de mine si de aparat... asa ca am tras cat mai multe poze fara sa stau sa verific expunerea sau sa am timp sa scad puterea blitzului. Oricum trebuia un pic de blitz, era in miezul zilei, fetita era in umbra si restul in soare...

Ed Futinski spunea...

Foarte frumoase fotografiile.Imi pare rau pentru familiile in cauza.Din pacate situatia rromilor e una destul de greu de rezolvat,din toate punctele de vedere...
Cert este ca tuturor ne trebuie o lume mai buna...